събота, 11 февруари 2017 г.

Телевизионерът Мирослав Дечев отмаря със спорт, фотография и екзотични пътешествия

В „Държавен вестник“ на Народното събрание журналистът участвал в изработването на 6 тома с официалните документи по присъединяването на България към ЕС
СПОРТ, ФОТОГРАФИЯ И ПЪТУВАНИЯ ДО ЕКЗОТИЧНИ ДЕСТИНАЦИИ И НАРОДИ, РАЗЛИЧНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ БИТ, са нещата, които търновският телевизионен водещ Мирослав Дечев практикува, за да релаксира, да презареди батериите или просто да избяга от стреса и натоварения ритъм на професията.
36-годишният репортер в една от местните кабелни телевизии е завършил книгоиздаване във ВТУ, а после и журналистика, профил „Печат“ в СУ. Работил е обаче в радио, в един от първите навремето „жълти“ новинарски сайтове в София – pisnami.com, където впрочем главен редактор е била съпругата на политика д-р Петър Берон – Маруся, а в последните 10 години е на телевизионното поприще. Така че не е работил в „истински вестник“, но пък е навъртял трудов стаж и солиден опит в… дирекция „Държавен вестник“ към Народното събрание. Там Миро попаднал, след като спечелил конкурс за страньор през 2006 г.
„Спецификата на това издание е доста по-различна. Не става дума за вестник, който информира с типичните репортажи, разследвания и история. Функцията му е да се публикуват всички приети законодателни актове и президентски укази и след тяхното обнародване те вече влизат в сила. Въпреки че изглежда малко суха работа, там всъщност ми беше много интересно“, разказва Мирослав. И допълва, че най-голямото предизвикателство по време на работата му в „Държавен вестник“ е била трудната задача за изработи „книжката“ с всичките официални документи по повод присъединяването на България към Европейския съюз. Това му отнело точно половин година, а Миро работил с екип от Външно министерство. А книжката всъщност се оказала издание от 6 тома с огромна по обем информация, като всяко томче е било по около 150 страници.
„Толкова много информация за всички тогавашни страни – членки на Евросъюза, мина през мен, толкова много неща научих, че вече съм европеист“, шегува се по този повод Мирослав Дечев. Другата нелека задача от онова време е публикуването на наредбата за трансплантации, по която екипът от няколко страньори и коректори също работил усърдно… „Тогава все още вестникът се правеше на паус, а не както сега дигитално. И въпреки че много внимавахме, се е случвало да допускаме грешки“, признава търновският телевизионер. От работата си в парламента той пази и добри спомени за не един и двама народни представители в тогавашния 40-и парламент, с които по стечение на обстоятелствата делили една сграда.
„ХОРАТА ВИЖДАТ ПОЛИТИЦИТЕ ПРЕДИМНО НА ЕКРАНА, А АЗ ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТ ДА КОНТАКТУВАМ ВСЕКИ ДЕН С ТЯХ ПО ЧОВЕШКИ, в неформална обстановка. Често сме разменяли мисли по време на обедните ни почивки, дори някои от тях са споделяли за личния си живот. Че са подложени на огромен стрес и натоварване, как спят само по няколко часа, как се ядосват, когато невинаги могат да отговорят на очакванията. Това остава скрито за широката публика, защото с право българите искаме да имаме хубав живот, подобно на европейците и промените да се случат бързо. Но пък когато съм скъсявал дистанцията с политиците, съм си давам сметка, че те са просто хора като нас“, обяснява още Миро. И уточнява, че пази добри чувства към председателя на парламента по това време Георги Пирински, към бившия социален министър Христина Христова, търновските депутати Стоян Витанов и Димитър Абаджиев.
Вероятно заради по-близките си контакти следващият ангажимент на Мирослав Дечев е като политически пиар. Първият му клиент пък бил д-р Иван Манчев, който бе кандидат за кмет на Велико Търново от БСП на местните избори през есента на 2007 г. А в кампанията го поканил Нидал Алгафари, който от години е съпричастен към изборните кампании на лявата партия.
В последните десет години пък Мирослав Дечев води сутрешен тричасов телевизионен блок в един от кабелните оператори в старата столица. Има огромен и много богат архив, тъй като вече има зад гърба си хиляди интервюта с най-различни събеседници. За да се отърси от напрежението след тежък работен ден, телевизионерът всяка вечер тренира фитнес и борба, намира време и за плуване. Отскоро е запален любител фотограф, член на търновски фотоклуб и вече има участия в няколко изложби. Обича да снима предимно кадри от живота и събитията във Велико Търново. А на всеки три месеца журналистът се стреми да пътува в чужбина. Обиколил е почти цяла Европа и напоследък на дневен ред са екзотичните дестинации. Последните две от тях са били Обединените арабски емирства и кралство Мароко.
Елена ЧАМУРКОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар